Základní škola Na Habru, Hořice, Jablonského 865, okres Jičín

I cesta je cíl

ikonadopis2

+420 493 624 462

nahabru@seznam.cz

493 624 462

nahabru@seznam.cz

Goldsmith Hall

New York, NY 90210

škola otevírá v 7:30

Od pondělí do pátku

Ladovská zima

Ve výtvarné výchově se žáci 2. stupně postupně seznamují s významnými osobnostmi českého a světového malířství a sochařství. Vytváří si osobní vztah k výtvarným umělcům a jejich dílům.

Josef Lada byl malíř, ilustrátor a spisovatel s osobitým a nezaměnitelným stylem. Byl básníkem krajiny v okolí svého rodiště – Hrusice. Ladův kraj známe z obrázků od dětství. Vánoce, zima a Josef Lada to jsou témata, která se stala námětem několika hodin výtvarné výchovy v 6.B.

Žáci nejprve vyhledávali informace o J. Ladovi pomocí internetu a interaktivní tabule. Potom se podívali na animovanou pohádku Čert a Káča, jíž propůjčil osobitý styl Josef Lada. Donesli si do školy ilustrované knihy a pohlednice od J. Lady a nakonec namalovali krásné obrázky podle Josefa Lady. V průběhu práce žáci sledovali typické rysy Ladových ilustrací: výrazná černá obrysová linka, náměty – některé se opakují (např. červený kostelík, kopce, barevné domy z vesnického prostředí, folklorní tradice apod.). Malba obrázků dala dětem velkou práci. Ukázalo se, jak moc jsou šesťáci šikovní a trpěliví.

M. Růžičková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Z archivu