Základní škola Na Habru, Hořice, Jablonského 865, okres Jičín

I cesta je cíl

ikonadopis2

+420 493 624 462

nahabru@seznam.cz

493 624 462

nahabru@seznam.cz

Goldsmith Hall

New York, NY 90210

škola otevírá v 7:30

Od pondělí do pátku

Beseda s pamětnicí holocaustu

V minulých dnech a týdnech se na mnoha místech ve světě, ale i v České republice připomínalo 70. výročí od konce 2. světové války v Evropě. I u nás ve škole jsme si tento významný moment připomněli a pozvali jsme si u této příležitosti člověka, který válku a její útrapy zažil na vlastní kůži. A to doslova.

Naším vzácným hostem byla pamětnice paní Marta Kottová. Je to žena, která během 2. světová války prošla 4 koncentračními tábory. Jako jedenáctiletá židovská dívka byla i s rodinou nejprve v Terezíně a poté byla poslána do vyhlazovacího tábora Osvětim – Březinka (Auschwitz – Birkenau).

Zde se dostala při prováděné selekci i před doktora Josefa Mengeleho. Naštěstí byla určena na práci, nikoli, alespoň prozatím, do plynové komory. Tam bohužel skončili její rodiče. Ona sama vyprávěla, že vlastně nevěděla, jak dlouho v Osvětimi byla. Byl to pro ni takový šok, že nebyla schopna vnímat čas. Pamatovala si jen na věčné apely, hlad, mrtvoly kolem sebe… a kouř. Kouř ze spaloven. Nechtěla si připustit, že by tím kouřem měl být její tatínek nebo maminka.

Na konci války byla ještě přemístěna do koncentračního tábora Gross-Rosen a do lágru v Mährensdorfu. Na konci války se naštěstí setkala alespoň se svým bratrem Viktorem, kterému se také podařilo holocaust přežít.

A právě s okamžiky z těchto tragických let naší historie seznamovala žáky naší školy (8. a 9. ročník). Vyprávěla o „běžném“ životě v koncentračních táborech, o tom, že pobyt v Terezíně byl pro ně oproti Osvětimi doslova lázněmi. Děti zasáhla i informace o tom, že ještě před internací musela odevzdat svého oblíbeného mazlíčka psa Mikinu nebo že nesměla chodit do školy apod.

Myslím si, že vyprávění paní Marty Kottové žáky velmi oslovilo a osobně zasáhlo. Důkazem toho byl fakt, že měla řada dětí na naši pamětnici velice zajímavé dotazy. Dvě hodiny besedy utekly velice rychle a nezbývalo, než paní Martě Kottové poděkovat, že nám věnovala svůj drahocenný čas i energii, a popřát jí mnoho zdraví do dalších let.

Nyní můžeme jen doufat, že se podobná doba již nebude nikdy opakovat a udělat případně vše proto, aby se tak nestalo.

P. Kubíček

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Z archivu