Základní škola Na Habru, Hořice, Jablonského 865, okres Jičín

I cesta je cíl

ikonadopis2

+420 493 624 462

nahabru@seznam.cz

493 624 462

nahabru@seznam.cz

Goldsmith Hall

New York, NY 90210

škola otevírá v 7:30

Od pondělí do pátku

Činnost žákovského parlamentu ZŠ Na Habru zahájena!

Na ZŠ Na Habru bylo v listopadu opravdu živo. Kromě běžného učení, předvánočního shonu a příprav na adventní trhy nejčastěji v podobě různých dílen a dílniček, vaření, pečení, zkoušení, exkurzí, Haberské knihy rekordů… proběhlo ještě několik akcí, které mohou mít pro budoucí dění ve škole zásadní význam.

Tou počáteční byly volby do nově vznikajícího žákovského parlamentu. Žáci od 4. do 9. ročníku si nejprve ve třídách povídali o tom, co to parlament vlastně je, a tvořili představu „ideálního parlamenťáka“. Z jednotlivých tříd potom kandidovali žáci, kterým není dění ve škole lhostejné a zároveň mají dostatek odvahy a nápadů na vylepšení školního prostředí.

V pondělí 20. listopadu poté probíhaly volby, z nichž vzešli zástupci, kteří budou své třídy v parlamentu reprezentovat. Sešla se pestrá skupina chlapců a dívek, kteří se mezi sebou dosud víceméně neznali, aby vytvořili tým, jehož slovo je slyšet.

Bylo tedy nutné najít příležitost k bližšímu seznámení se jednotlivých členů parlamentu. Ta se naskytla hned ve čtvrtek 23. listopadu, kdy na naše parlamenťáky čekalo tajemné odpoledne zakončené přespáním ve škole. Po několika hrách, jejichž cílem bylo především zapamatovat si jména kolegů z parlamentu, nám docela vyhládlo. Parlamenťáci se tedy rozdělili do skupin, které jsme si pracovně nazvali „řízci“, „bramboříci“ a „perníkáři“, a nežli uplynula hodina, večeře byla na stole. Pokud ale myslíte, že jsme si šli po večeři vyčistit zuby a zachumlat se do spacáků, velice se mýlíte. Ta hlavní část programu totiž teprve začala. Parlamenťáci ve škole objevili vzkaz, který je posílal ven do černočerné tmy vstříc novým dobrodružstvím. V průběhu cesty plnili různé úkoly, v nichž měli prokázat, že si funkci parlamenťáka skutečně zaslouží. A nebylo to vůbec lehké, protože teprve po splnění úkolu mohli získat indicii s tím, kam dál jít, ale hlavně písmenko z tajenky, kterou bylo potřeba složit. V ní bylo totiž zašifrováno místo, na němž se ukrýval tajemný předmět, který parlamenťáci potřebovali získat. To se jim nakonec podařilo, a protože už toho bylo, hlavně na ty mladší členy, opravdu hodně, po návratu do školy jsme se uložili ke spánku.

Uplynul týden a na parlamenťáky čekal další velice zodpovědný úkol. Tím nebylo nic menšího než složit slavnostní slib člena žákovského parlamentu. A protože parlament není opravdu brán na lehkou váhu, zavítal mezi nás pan starosta, který dětem po složení slibu udělil jmenovací dekret a oficiálně tak zahájil jeho činnost. Po slavnostním přípitku a přáních pro žákovský parlament jsme ještě udělali první společné parlamentní foto.

Činnost parlamentu začíná, co přinese, zatím nikdo netuší, nicméně všichni věříme, že bude přínosem a výrazně přispěje k vylepšování prostředí i vztahů na naší škole.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Z archivu