Základní škola Na Habru, Hořice, Jablonského 865, okres Jičín

I cesta je cíl

ikonadopis2

+420 493 624 462

nahabru@seznam.cz

493 624 462

nahabru@seznam.cz

Goldsmith Hall

New York, NY 90210

škola otevírá v 7:30

Od pondělí do pátku

Sedmáci v Klokanovi doskákali na přední příčky

Již tradičně se jarní měsíce nesou v duchu nejrůznějších matematických soutěží. Tou první byl letos Matematický klokan, mezinárodní soutěž, která se v České republice koná od roku 1995. Letos se žáci se záludnými matematickými úlohami potýkali v pátek 16. března.

V nejmladší kategorii Cvrček si úlohy prozatím oťukával Patrik Antony ze 2.A, který získal 51 bodů. V kategorii Klokánek si s úlohami nejlépe poradil Pavel Pražák z 5. třídy s 98 body. Kategorii Benjamín ovládla Veronika Ille ze 7.A, která po dlouhé době pokořila hranici 100 bodů a se ziskem 103 bodů získala 1. místo. Vítězství v kategorii Kadet bylo tak trochu překvapivé, když se o první příčku dělila Anna Vyskočilová z 9.B s Jakubem Novákem ze 7.A (oba 60 bodů), který tak zvítězil v kategorii vyšší než do které věkově spadá. Oproti předchozím ročníkům si žáci bodově zase trochu polepšili, a tak jsme s napětím očekávali, jak celá soutěž dopadla v našem okrese a kraji. Nyní již můžeme s radostí zveřejnit výsledky.

Z celkového počtu 573 soutěžících v kategorii Benjamín (žáci 6. a 7. ročníku) se Veronika Ille ze 7.A umístila na fantastickém 4. místě v rámci okresu, v kraji pak skončila v konkurenci téměř 4000 soutěžících jedenáctá! Špatně si nevedli ani ostatní soutěžící, v okresním měřítku v konkurenci studentů gymnázií skončil Jakub Novák ze 7.A na 15. místě, Lukáš Svoboda ze 7.B na 17. místě. Těsně za top 20 skončil Kryštof Kodydek ze 7.A na 22. místě. V kraji pak Kuba obsadil 63. místo, Luky skončil na 70. pozici a do první stovky se vešel i Kryštof na 93. místě (připomínáme, že celkem v kraji soutěžilo téměř 4000 žáků).

A protože sedmáky matematika baví a nezaleknou se ani složitějších příkladů, vyzkoušeli si někteří z nich v rámci soutěže v jediném dni rovnou i kategorii Kadet, která je určená žákům 8. a 9. ročníku. Už to, že v této kategorii Kuba vyhrál, Kryštof skončil 3. a Verča 4., ukazuje, že se jedná o mimořádné matematické talenty, velmi mile nás ale překvapily výsledky z okresu, kde Kuba obsadil 48. pozici, Kryštof byl 51. a Verča 57. z celkového počtu 495 žáků 8. a 9. ročníku, tedy o jeden až dva roky starších.

Všem našim matematickým talentům ještě jednou blahopřejeme a přejeme mnoho nejen matematických úspěchů i nadále.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Z archivu