Opět se hlásíme ze 2.B, tentokráte jsme se vydali „Cestou chleba“.
26.4. jsme dorazili na farmu do Lozic u Luže, kde se nás ujali hospodář s hospodyní. Poznali jsme, že za krajíčkem voňavého chleba, který dostaneme ke svačině, je spousta práce a cesta k němu není vůbec jednoduchá.
Roztopili jsme si nejprve pec, poznali jsme druhy obilnin, vyorali brázdu, vymlátili cepy zrno z klásků, rozemleli zrno, zadělali jsme na chlebové těsto, nasázeli pecny do pece, upekli jsme a ochutnávali vlastnoručně upečený voňavý chléb. Tak dobře nám všem chutnal!
Mezitím jsme stačili ještě poškádlit domácí kočičku, nakrmit hospodářská zvířata, zkusit si porovnat síly přetahovanou.
Domů jsme si odváželi každý půl bochníčku kváskové dobroty a ve škole jsme si druhý den umíchali tvaroh s pažitkou. Panečku, krajíček domácího chleba s máslem nebo s tvarohem, to bylo něco!
Na naše zážitky a pracovní „nasazení“ se můžete podívat v přiložených fotografiích.
– Ba –
Napsat komentář