Základní škola Na Habru, Hořice, Jablonského 865, okres Jičín

I cesta je cíl

ikonadopis2

+420 493 624 462

nahabru@seznam.cz

493 624 462

nahabru@seznam.cz

Goldsmith Hall

New York, NY 90210

škola otevírá v 7:30

Od pondělí do pátku

Osudové osmičky Na Habru

V těchto dnech a týdnech vrcholí celorepublikové akce k oslavám 100. výročí vzniku Československa, ale také k dalším tzv. osmičkovým výročím. Naše škola samozřejmě nezůstala pozadu a k těmto akcím se připojila. Již minulý týden se sedmáci a osmáci zúčastnili přednášky, která se odehrála v prostorách Městské knihovny v Hořicích. O osudových českých osmičkách nám v doprovodu dobových fotografií a zvukových nahrávek vyprávěl novinář, hlasatel a někdejší šéfredaktor ČR Dvojka pan Martin Groman.

V úterý 16. října k nám do školy zavítala další osobnost a to historik PhDr. Jan Stříbrný z České křesťanské akademie. Téma určené zejména pro naše nejstarší žáky znělo podobně. Společně jsme tak prošli nejvýznamnějšími událostmi 20. století, ale krátce jsme se dotkli také významných osmičkových let i z minulých století. Nakonec jsme se dostali až k dnešním dnům a současnosti. Poselstvím těchto přednášek bylo zejména poučení z našich dějin s vizí, jak se vypořádat se současnou podobou světa založenou na demokracii a svobodě. I ta totiž přináší řadu úskalí a ne každý a každá společnost si s ní ví rady.

Další akce k „osmičkovým“ výročím budou na naší škole pokračovat. Již ve čtvrtek a v pátek se žáci osmých tříd zúčastní workshopů k příběhům lidí 20. století a zejména 26. října proběhne celoškolní projekt, během něhož mimo jiné žáci navštíví Masarykovu věž samostatnosti.

Pavel Kubíček

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Z archivu