Základní škola Na Habru, Hořice, Jablonského 865, okres Jičín

I cesta je cíl

ikonadopis2

+420 493 624 462

nahabru@seznam.cz

493 624 462

nahabru@seznam.cz

Goldsmith Hall

New York, NY 90210

škola otevírá v 7:30

Od pondělí do pátku

Podzim jako stvořený pro matematiku i pro orientační běh

Účastníci loňského matematického orienťáku jistě nemohou zapomenout na sychravé a velmi chladné počasí doplněné vydatným deštěm, které nás v předešlém ročníku soutěže provázelo. Letos ale bylo všechno jinak! A tak se čtveřice žáků z 8.A (Kuba, Verča, Petr a Tonda) vydala v pondělí 15. října do prosluněného Hradce Králové, kde se v Jiráskových sadech konal další ročník matematického orienťáku neboli Mator 2018. Ptáte se, co to vlastně je?

Matematický orienťák je zajímavá kombinace matematiky a orientačního běhu, kterou již několik let pořádá Gymnázium J. K. Tyla v Hradci Králové. Dvojice žáků z druhého stupně základních škol a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií mají za úkol v časovém limitu cca 2 hodin správně vyřešit co nejvíce matematických úloh. Kde se ale nachází stanoviště s jednotlivými úlohami, musí přečíst z mapy, kterou dostanou při startu. A pak už jen běhají ze stanoviště na stanoviště a počítají a počítají. Po každé vyřešené úloze však musí s výsledkem přiběhnout ke kontrole, která jim prozradí, zda byl výsledek správný, a zapíše body do záznamového archu. Pokud výsledek správný není, nezbývá nic jiného než vyzkoušet druhý pokus s jinou úlohou, nebo se stanoviště vzdát.

Po uplynutí časového limitu se už jenom sečtou správné odpovědi z prvních a druhých pokusů a stanoví se pořadí. V průběhu závodu nezahálejí ani učitelé, pro které jsou k ukrácení dlouhé chvíle připraveny rozličné úlohy (nejen) z matematiky.

A jak že to letos celé dopadlo?

Osmáci dostali před zahájením soutěže jasný pokyn: „Do pátého místa, horší výsledek neberu.“ A protože jsou to žáčci nejen chytří, ale také poslušní ;-), úkol splnili. Kuba s Verčou se umístili na senzačním 5. místě (ze 30 soutěžních dvojic), Tonda s Péťou pak skončili 13. Kdyby se ovšem soutěžilo jen mezi osmáky, polepšil by si Kuba s Verčou ještě o tři příčky a patřilo by jim 2. místo, kluci by pak mezi osmáky obsadili 4. příčku.

Ostudu žákům neudělala ani paní učitelka, když mezi učiteli zvítězila, nutno však říct, že v nevelké konkurenci pouhých dvou pedagogů. 🙂 Snad se jich napřesrok zúčastní víc…

Závěrem nezbývá než ještě jednou poblahopřát našim osmákům k perfektním výsledkům, popřát jim, ať je matematika i nadále baví, a začít se pilně chystat na jarní soutěž Matboj 2019.

  Konkurence byla velká…

… úlohy zapeklité…

… po vyřešení rychle běžet ke kontrole…

 … chvíle napětí u kontroly správného výsledku…

… a hurá na další úlohu…

… a na další…

Úlohy je nutné si pozorně přečíst…

… strategicky zvolit, na jaké stanoviště běžet dál,…

… rychle upalovat pro další úlohu…

… a tu pak správně vyřešit.

Cena pro nejlepšího učitele – obyčejná tužka se vždycky hodí 😀

Gratulace pátým nejlepším

 Radost po soutěži 🙂

 

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Z archivu