Základní škola Na Habru, Hořice, Jablonského 865, okres Jičín

I cesta je cíl

ikonadopis2

+420 493 624 462

nahabru@seznam.cz

493 624 462

nahabru@seznam.cz

Goldsmith Hall

New York, NY 90210

škola otevírá v 7:30

Od pondělí do pátku

Osmáci pronikali do tajů chemické laboratoře

Již pár týdnů se osmáci učí chemii, a tak bylo na čase vzít do rukou kádinky a zkumavky a ponořit se do tajů této přírodní vědy. Ze žáků 8.A (a o týden později i 8.B) se tak na jeden den stali chemici v bílých pláštích, jejichž úkolem bylo seznámit se se způsoby oddělování složek směsí a tyto způsoby si vlastnoručně vyzkoušet. Na osmáky čekalo šest stanovišť, která během dne procházeli. Na jednom se při přebírání vžili do role Popelky, na dalším bedlivě pozorovali bublající džus při destilaci, o stanoviště dál džus také filtrovali, vyzkoušeli si krystalizaci a zájem vzbudilo i stanoviště, kde se žáci seznamovali s chromatografií a oddělováním barviv z fixů.

Zopakovali si i znalosti z recyklace a třídění odpadů v interaktivní hře. A aby těch metod nebylo příliš a žáci se v nich vyznali, vytvořili si k nim také pojmové mapy. Klíčové pojmy měli k dispozici, stačilo je jen najít a správně přiřadit. Ze žáků se tak kromě chemiků stali na chvilku také detektivové, kteří hledali, kde že ty lístečky s pojmy jsou. A tak v bilých pláštích bloudili po školních chodbách a hledali papírky poschovávané na nástěnkách nebo vykukující zpoza květináče.

Obě třídy projekt zdárně zvládli, vyzkoušeli si, jak se jednotlivé složky z různých typů směsí oddělují, a už se jistě těší na další experimentování.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Z archivu