Základní škola Na Habru, Hořice, Jablonského 865, okres Jičín

I cesta je cíl

ikonadopis2

+420 493 624 462

nahabru@seznam.cz

493 624 462

nahabru@seznam.cz

Goldsmith Hall

New York, NY 90210

škola otevírá v 7:30

Od pondělí do pátku

Volba povolání v 9. třídě

Jako každý rok čeká všechny žáky devátého ročníku rozhodnutí – Kam dál? Aby byla volba správná, snažíme se společně v předmětu Pracovní činnosti – Volba povolání proto udělat maximum. Žáci už získali základní informace o přijímacích zkouškách na střední školy, dozvěděli se o možnostech studia po základní škole, případně po SŠ, udělali si již řadu testů a v neposlední řadě jsme všichni navštívili Úřad práce v Jičíně. Zde kromě řady informací z této oblasti obdrželi žáci brožurku Atlas školství, kde je uveden přehledný seznam všech škol a oborů v našem kraji.

Naše deváťáky také navštívilo přímo u nás ve škole několik zástupců středních škol, namátkou to byla místní kamenicko-sochařská škola, jičínská soukromá škola ALTMAN, novopacká střední škola gastronomie a služeb a další. Téměř všichni žáci se také zúčastnili soutěže řemesel pod názvem „Já už to znám, umím“, díky které mohly děti poznat prostředí a obory Střední školy technické a řemeslné v Novém Bydžově, zejména výukové středisko v Hlušicích. Řada žáků už se také se svými rodiči vydala na některé ze dnů otevřených dveří, které střední školy pořádají.

Další možností, jak získat informace o školách, jsou četné internetové stránky (zejména www.infoabsolvent.cz) nebo také burzy středních škol, které však již proběhly.

Nyní žáky čeká nejen obtížné rozhodnutí o volbě střední školy, ale také prezentace svého oboru – povolání, ke kterému má konkrétní žák v dané chvíli nejblíže. Svým spolužákům představí povolání ve všech jeho aspektech.

Pro snadnější orientaci v problematice volby povolání proběhne pro rodiče žáků 9. ročníku i speciální schůzka, která se uskuteční ve čtvrtek 24. ledna 2019 od 16. 30 hodin v učebně číslo 28. Při této příležitosti obdrží zákonní zástupci žáků i zápisový lístek potřebný k přijetí na střední školu.

V případě potřeby se mohou rodiče či žáci obrátit na výchovného (kariérového) poradce školy a společně probrat nejlepší možná řešení studijní i kariérní cesty dítěte.

Pavel Kubíček

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Z archivu