Základní škola Na Habru, Hořice, Jablonského 865, okres Jičín

I cesta je cíl

ikonadopis2

+420 493 624 462

nahabru@seznam.cz

493 624 462

nahabru@seznam.cz

Goldsmith Hall

New York, NY 90210

škola otevírá v 7:30

Od pondělí do pátku

Když chceš, tak to dokážeš!

To je heslo, podle kterého žije Radek Banga. RADOSLAV „GIPSY“ BANGA se ve čtvrtek 17. ledna podělil s žáky 4. – 9. tříd naší školy o svůj osobní příběh i své zkušenosti. Do Hořic přijel svým vozem, doprovázela ho jeho manželka a jejich rodinný miláček, pes Airin.

Přibližně dvouhodinový program (pro mladší a pro starší žáky zvlášť) nebyl jen nudným kázáním „co se smí“ a „co ne“. Byla to směs Gipsyho písniček, vlastních životních zkušeností a zážitků a také diskuze se žáky. Právě každou jednotlivou skladbou je uvedeno jedno téma.

Nejde o žádné teoretické poučování, ale o sdílení autentických zkušeností. Radoslav Banga má mimořádný životní příběh, talent i schopnost oslovit mladou generaci. Jeho pořad se stává jedinečnou motivací pro všechny, kteří se cítí z jakékoliv příčiny handicapováni, přispívá ke zmírnění nesnášenlivosti a předsudků. Zprostředkování informací mediálně známou osobností je pro děti velmi atraktivní a zvolená forma je této věkové skupině blízká a snadno přijatelná. Zajímavé bylo sledovat, jak i ti neustále otrávení, kteří se neradi účastní jakéhokoli programu, pár minut po začátku ztichli a opravdu poslouchali. Bylo vidět, že je toto téma zajímá. Nejsilněji na děti asi zapůsobilo to, když vyprávěl o svém životě na ulici, o smrti spolužáka nebo o svém otci. Snažil se přesvědčit děti, že se nesmí hned vzdávat, přiznal, že jeho hudební kariéra se “rozjížděla” deset let. Kromě násilí, domácího násilí, šikany, rasismu a drog Radek „Gipsy“ Banga v programu nezapomíná upozornit ani na rizika internetu, který ostatně v již zmíněných oblastech nezřídka hraje také svou roli, i na rizika sociálních sítí a počítačových her.

O tom všem ví Radek „Gipsy“ Banga své, a přesto se nevydal špatným směrem. Je tak pro děti i dospívající jedinečnou motivací i potvrzením faktu, že žádný „handicap“ není dost velký na to, aby je dohnal k rizikovému chování nebo jim zabránil ve splnění vysněného cíle. Program motivuje k aktivnímu a smysluplnému životu bez násilí, konzumace drog, xenofobie, rasismu, intolerance, agrese, kriminality a dalších variant rizikového chování, chce posílit v mladé generaci víru a přesvědčení, že budoucnost je v rukou každého z nás. A také, že každý jednotlivec – ať už se na své startovní čáře cítí jakkoliv handicapován – má právo a možnost změnit svou situaci i svět k lepšímu a žít smysluplný a spokojený život.

P. Kubíček

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Z archivu