Základní škola Na Habru, Hořice, Jablonského 865, okres Jičín

I cesta je cíl

ikonadopis2

+420 493 624 462

nahabru@seznam.cz

493 624 462

nahabru@seznam.cz

Goldsmith Hall

New York, NY 90210

škola otevírá v 7:30

Od pondělí do pátku

Preventivní programy na naší škole

První dva měsíce vyučování máme téměř za sebou. V plném proudu je nejen výuka, ale i preventivní programy zaměřené na předcházení rizikového chování žáků.

Již v prvním týdnu tvořili třídní učitelé se svými třídami třídní pravidla, formulovali si své potřeby, aby jim všem bylo ve škole fajn a chodili do školy rádi. Na tyto aktivity navazují v současném školním roce nově zavedené třídnické hodiny. Ty se budou opakovat pravidelně každý poslední pátek v měsíci.

Již druhý den ve škole čekal novopečené sedmáky program o dospívání. Byl určen zvlášť pro chlapce a zvlášť pro dívky.

Od měsíce října na škole také probíhá dlouhodobý program pro žáky 5. ročníku pod názvem Normální je nekouřit. Tento program je zaměřen na podporu zdraví a prevence kouření pro mladší školní děti. Ty by si měly uvědomit, že kouření není normální součástí našeho života. V úvodní části projektu se žáci seznámili se zdravým způsobem života (zdravá výživa, dostatek pohybu), dále s odpovědností každého za své zdraví (vědět, co je zdravé, nezdravé v každodenním životě) a s riziky aktivního i pasivního kouření. V dalších pokračování kurzu se více zaměří i na další závislosti, drogy, způsoby zvládání stresu, hněvu a jiných zátěžových situací. Děti jsou po celou dobu vedeny nejen ke správnému životnímu stylu, ale i ke zvládání vlastních emocí, problémových situací, rozvoji komunikace a spolupráce ve třídě. Všechny aktivity probíhají pro děti zábavným způsobem, často se střídají různé formy práce. Celkem na žáky čeká pět dvouhodinových bloků, první z nich již mají žáci úspěšně za sebou, druhý je čeká v listopadu. Akreditovaný program vede metodik prevence pan Lukáš Nálevka z PPP Jičín.

V druhém listopadovém týdnu proběhne ve škole i několik besed o Kyberšikaně, kterou pro žáky 2. stupně připravil pan nprap. Aleš Brendl z Policie ČR.

Velmi napilno mají nyní zejména žáci 6. ročníku. V úterý absolvovali své první setkání se zástupkyněmi společnosti Semiramis. Díky podpoře města Hořic se budou vzájemná setkání opakovat každé pololetí i v následujících letech. Cílem jejich setkání je zejména předcházení rizikovému chování, podpora pozitivního chování a vztahů ve třídě, vedení ke zdravému životnímu stylu apod. Náplní prvního setkání bylo zejména společné seznámení se a práce s pravidly třídy.

Tento čtvrtek navštíví 6. třídy také hořický nízkoprahový klub Pohoda, který pomáhá dětem se smysluplným trávením volného času, ale i s problémy, které děti trápí a neumí si s nimi sami poradit.

Závěrem jen připomínám, že pokud by žáci měli ve škole potřebu se svěřit s nějakým problémem, mohou se kdykoliv obrátit na školního metodika prevence, svého třídního učitele, vedení školy či na jakéhokoliv učitele, kterému důvěřují. K anonymnímu sdělování mohou využít Linky důvěry, webový portál Nenech to být (škola je do něho přihlášena) či školní schránku důvěry.

P. Kubíček, metodik prevence

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Z archivu