V týdnu od 2. 10. do 7. 10. hostila naše škola žáky a jejich učitelky z Trstené (Slovensko) a Podwilku (Polsko). Vše začalo nedělním příjezdem ve večerních hodinách, kdy po ubytování v hotelu Královský Dvůr následovala společná večeře v restauraci Koruna.
Od pondělního rána již probíhal nabitý program dle dlouho připravovaného plánu. Po ranním přivítání ve škole a seznámení jsme odjeli autobusem na exkurzi do výrobny hořických trubiček v Miletíně. Po obědě jsme se krásně prošli s průvodkyní, paní Tomíčkovou, po památkách města Hořice (muzeum, kostel, Smetanovy sady, vrch Gothard, Věž samostatnosti, židovský hřbitov a synagoga). Slovenskou i polskou skupinu asi nejvíce uchvátila první socha Jánošíka na světě. Večeří tento večer nekončil, ve škole probíhaly dílničky na výrobu ekokosmetiky, mýdla a tvorba ekoplakátu na téma: „Čím nám jsou prospěšné ovocné stromy v jednotlivých ročních obdobích.“
Úterním hlavní programem byla dopolední návštěva Výzkumného a šlechtitelského ústavu ovocnářského v Holovousích. Odpoledne jsme se přemístili do Krkonošského muzea ve Vrchlabí, poté následovala prohlídka města. I tento den pokračoval večerním programem ve škole. Žáci si na památku potiskli látkovou tašku a vyrobili korálkové ozdoby na vánoční stromeček.
Vrcholem celého týdne byla asi středeční návštěva Prahy, kde většina zahraničních hostů byla poprvé v životě a poprvé také jela metrem. Po vědeckém programu v Národním zemědělském muzeu doslova „proběhla“ prohlídka nejnavštěvovanějších památek, např. Pražský hrad, Karlův most, Staroměstská radnice s orlojem a Prašná brána. Večeře v Zámecké restauraci v Chlumci nad Cidlinou byla důstojným závěrem tohoto dne.
Většina čtvrtečního řemeslného programu se odehrála v soukromém skanzenu v Krňovicích. Žáci se zde dozvěděli zajímavosti o stravování našich předků a zpracování vlny. Z vlny si metodou plstění vyrobili jablíčko a z drátků a korálků ozdobu ve tvaru vážky. Po návratu do Hořic pozval každý z našich sedmáků jednoho hosta na návštěvu domů. Velkolepým závěrem programu byla pizza ke společné večeři a skvělá diskotéka v naší nové tělocvičně pod vedením DJ Martina Křoviny. Tento večer končil nejpozději ze všech, v 21:45.
Na páteční dopoledne byly připraveny aktivity týkající se shrnutí a hodnocení celého projektu a prezentace elektronických kuchařek v anglickém jazyce. Společně jsme zasadili na zahradě třešeň jako strom našeho přátelství a zazpívali si naučenou píseň „Okolo Hradce“. Po předání dárků všem zúčastněným přišlo srdečné loučení, které nemělo konce.
Speciální poděkování patří:
paní Tomíčkové za poutavou komentovanou procházku Hořicemi, paní Janákové za dílničku na výrobu denního a nočního krému, personálu restaurace Koruna za vynikající oběd a večeře, Výzkumnému a šlechtitelskému ústavu ovocnářskému v Holovousích za inspirativní program
a bedýnku chuťově dokonalých jablek, pekárně Nopek za bezproblémovou přípravu svačinek, městu Hořice za propagační materiály a hlavně vedení školy a kolegyním, které nám byly nápomocny při organizaci a dílničkách.
Realizační tým: Křovinová, Piková, Pospíšilová